T: 01/889 10 87

E: arnika.ivana@gmail.com

A: Jaruščica 9A, II kat, Zagreb

Radno vrijeme: Pon-Pet 07:00-22:00, Sub 07:00-15:00

Akne i miteseri

MEDICINSKO MEHANIČKO ČIŠĆENJE LICA 450kn


Jedan od najčešćih kožnih poremećaja današnjice su miteseri i akne, koji su povezani s mješovitim i masnim tipom kože, ali i s različitim drugim faktorima. Stoga nije čudno da je kozmetički tretman čišćenja lica najzastupljeniji u kozmetičkom salonu.

Akne i miteseri najčešće se pojavljuju na licu, vratu, ramenima i leđima. Pojava akni najčešće je povezana s hormonalnim disbalansom, odnosno pretjeranim lučenjem androgenih (muških) hormona. Mnogim ženama akne se pojavljuju isključivo za vrijeme PMS-a zbog hormonalnih promjena u organizmu. Do pojave mitesera (komedona) dolazi kada se zbog prekomjernog rada žlijezda lojnica začepi njezin izvodni kanal. Razlikujemo otvorene i zatvorene mitesere.

Otvoreni miteseri izgledaju kao mali, obično ravni prištići s crnim vrhom koji nastaju uslijed izloženosti zraku. Najčešće nastaju na nosu i bradi, ali i po čitavom licu.

Zatvoreni miteseri su slični, ali nemaju crni vrh. Kod nekih ljudi se na miteserima razviju bakterije propionibacterium acnes i tada nastaju bolni, upalni procesi – akne (akne komedonika papuloza, akne komedonika papulapustuloza...). Ožiljci na koži ostaju samo nakon velikih upalnih procesa koji se ne liječe. Upravo zbog toga je potrebno redovito mehanički istiskivati mitesere kako bi se omogućio pravilan rad lojnica i spriječio nastanak akni i ožiljaka. Prilikom istiskivanja važno je mitesere ukloniti u cijelosti, u protivnom postoji mogućnost da se razvije upalni proces.

Zbog toga je potrebno potražiti pomoć stručne kozmetičarke koja će napraviti kozmetički tretman čišćenja lica i dati savjete o pravilnoj njezi kože.

Kozmetički tretman čišćenja lica započinje pripremom kože, odnosno uklanjanjem nečistoće s lica mlijekom za čišćenje, a zatim se losionom koža dezinficira i tonizira, a po potrebi se napravi i peeling (uklanjaju se mrtvi rožnati slojevi stanica).

Nakon toga je potrebno vodenom parom omekšati kožu lica i proširiti pore da se miteseri i akne što bezbolnije uklone. Aparat vapozon proizvodi vodenu paru i ozon (O3) koji u dodiru s kožom djeluje baktericidno.

Prilikom čišćenja lica kozmetičarka se služi sterilnom gazom ili vatom, sterilnom iglicom i kozmetičkim povećalom koje omogućava precizno i detaljno uklanjanje mitesera i akni tako što jako dobro osvjetljava i uvećava kožu. Svaka akna ili miteser se posebno istiskuje, pa tretmani čišćenja lica potraju u nekim slučajevima i više od sat vremena, a ako klijent ima puno akni i mitesera morat će dolaziti više puta.

Nakon čišćenja lica slijedi dezinfekcija losionom (uz dezinfekciju djeluje i adstringirajuće – steže pore) i visokom frekvencijom. To je aparat koji djeluje na ubrzano zacjeljivanje kože, ublažava crvenilo i dezinficira. Na kraju tretmana, na lice se nanosi krema koja također umiruje kožu.

Za kućnu njegu kozmetičarke preporučuju proizvode i uče klijenta kako proizvode pravilno koristiti.

Ako upalni procesi nisu bili prisutni, lice se smiri za nekoliko sati, a ako su bili, onda crvenilo potraje dan ili dva.

Na pojačani rad žlijezda lojnica utječe:
genetska predispozicija, prehrana, nepravilna kućna njega, stres, hormonalni poremećaji, uzimanje nekih lijekova, Helicobacter pylori, policistični jajnici, različite bolesti i upalni procesi u organizmu pa je zato potreba za dolaskom na kozmetičke tretmane čišćenja lica različita od osobe do osobe, jer pojačani rad žlijezda lojnica više nije problem adolescentne dobi. Oko 20% slučajeva javlja se kod odraslih osoba, i muškaraca i žena.češćih kožnih poremećaja današnjice su miteseri i akne, koji su povezani s mješovitim i masnim tipom kože, ali i s različitim drugim faktorima. Stoga nije čudno da je kozmetički tretman čišćenja lica najzastupljeniji u kozmetičkom salonu.